Ombruk, gjenbruk og andre ord og uttrykk i sirkulærøkonomien
Å bruke noe om igjen er ingen nyvinning i menneskets historie. Tvert imot er det praksisen med å kassere ting som ikke har utnyttet hele sin kapasitet som er ny. Denne nye måten å håndtere ressurser på omtales som lineær økonomi, og har de siste generasjonene blitt så normalisert at vi har glemt hvordan vi en gang utnyttet ressursene til det fulle.
De siste ti årene har vi opplevd begynnelse på en ombruks-renessanse, og vi skal igjen bygge samfunnene våre på en mer sirkulær måte. Den bakenforliggende teorien i en sirkulær økonomi er bare sunt folkevett, men å reintrodusere fordums metoder i en moderne verden krever tilpasninger. Alt var tross alt ikke bedre før, og vi må bruke dagens kunnskap til å forstå hvordan det beste fra fortidens byggeskikk kan bli del av fremtidens høye standard.
En standard kan enten være formell eller uformell, men oppstår når et fellesskap enes om en metode. For å bli enige må vi prate sammen og vi må forstå hverandre. Da trenger vi at språket gir en felles forståelse av mening, og jo mer presist språket er, jo raskere avdekker vi enighet eller uenighet. Derfor er vi i Resirqel også opptatt av ord, ordenes betydning og mening, og hvordan vi bruker dem. Ordlisten vår er basert på dagligtale, offentlig bruk, og etablert språkbruk i ombruksbransjen. Konteksten for det hele er bygg- og anleggsbransjen i hele Norge- men det kan forekomme dialektale forskjeller!
Hva er sirkulærøkonomi?
Sirkulærøkonomi betyr å skape et samfunn og et forbruksmønster der det er balanse mellom ressurser vi forbruker og avfall vi produserer- og der disse kobles sammen. I byggebransjen betyr det at vi må bruke ressursene vi har så lenge de har restlevetid igjen, og at vi må minimalisere avfall, spesielt det avfallet som ender opp i bunnen av avfallspyramiden, altså på deponi. Omtales noen ganger som «fra vugge til vugge».
Hva er avfall?
Godt spørsmål! Det har blitt sagt at avfall er ressurser på feil sted. Ofte blir noe også avfall når det mangler tilstrekkelig dokumentasjon for ny bruk. Grensen mellom avfall og ressurs handler derfor mye om øyet som ser, og konteksten rundt. Avfallsforskriften definerer avfall som «[noe] som noen har kassert, har til hensikt å kassere, eller er forpliktet til å kassere». Vi i Resirqel jobber for å hjelpe andre til å ikke kassere, eller ha til hensikt å kassere noe, så sant det ikke er pålagt. For Resirqel er noe altså avfall når noe skal rives og ikke egner seg for ombruk. Vårt mål er å fjerne ‘avfall’ som begrep i byggebransjen, og bytte det ut med ‘verdifulle ressurser’.
Hva er avfallspyramiden?
Avfallspyramiden er et verktøy utviklet for å fremme bærekraftig avfallshåndtering og fremme sirkulære løsninger. Den går også under navnet avfallshierarkiet, og illustrerer prioriteringene i norsk avfallspolitikk og EUs rammedirektiv for avfall. Målet med avfallspolitikken er å få mest mulig av avfallet håndtert så høyt opp i pyramiden. Pyramiden består av fem nivåer, og innen byggebransjen er det disse nivåene: bevar, ombruk, materialgjenvinning, energigjenvinning og deponi.
Hva er gjenbruk?
Gjenbruk er et innarbeidet uttrykk i det norske språk, og kan brukes om flere nivåer i avfallspyramiden. Gjenbruk brukes vidt om komponenter, materialer, steder, ord og andre ting som brukes på nytt, i stedet for å kassere det. Å gjenbruke noe blir ofte brukt om bevaring, ombruk, og materialgjenvinning, alt ettersom hva avsenderen har som intensjon. Gjenbruk er absolutt en del av det sirkulærøkonomiske systemet, men for å vite hva som egentlig menes, bør man utdype eller bruke et annet begrep.
Hva er ombruk?
Ombruk er å bevare gjennom å demontere og så bruke på nytt. Å ombruke en ting eller et materiale betyr å ta det ut av sin opprinnelige funksjon, for så å sette det inn i en ny funksjon. Ombruk kan skje fra opprinnelig funksjon til ny tilsvarende funksjon, uten endringer i form, utseende eller funksjon, eller i en ny funksjon og med nytt utseende.
Hva er oppsirkulering?
Oppsirkulering beskriver at en ting eller et produkt har blitt bearbeidet sånn at det har en høyere kvalitet enn opprinnelig. Det kan innebære å behandle overflater, eller å kombinere flere komponenter, hvor summen av alle delene sammen er høyere verdi enn hver enkelt del.
Hva er nedsirkulering?
Nedsirkulering reduserer komponentens egentlige funksjon, verdi, eller kvalitet for å tilpasses sin nye funksjon. Nedsirkulering beskriver en ting eller et materiale som har blitt brutt opp i mindre deler for å få ønsket funksjon eller effekt. Resultatet er at summen av delene er av en lavere kvalitet eller verdi enn opprinnelig enhet.
Hva er overskuddsbruk?
Overskuddsbruk er akkurat hva det høres ut som. Å bruke overskuddsvarer, det som ble til overs etter at den opprinnelige oppgaven er utført. Overskuddsbruk er ikke egentlig ombruk, men absolutt en nyttig måte å redusere avfall på. Om det er sirkulært eller ikke avhenger av tilfellet og hvem du spør.
Hva er materialgjenvinning?
Ved materialgjenvinning brytes komponenten ned, og materialet brukes i produksjon av nytt materiale. Det kan være i produksjon av likt materiale i samme type komponent, eller i liknende materiale i en ny type komponent. Materialgjenvinning krever ofte at det opprinnelige materialet er ensartet, altså uten komposittmaterialer, eller at materialene kan skilles fra hverandre før materialgjenvinningen skjer.
Hva er energigjenvinning?
Energigjenvinning av materialer er å utnytte restenergien i et produkt til ny energi, oftest varmeenergi. Energigjenvinning av et materiale betyr slutten på materialets levetid, og er ikke en del av en sirkulær materialstrøm.
Hva er deponi?
Deponi innen avfall betyr slutten på komponentens funksjonelle levetid. Når avfall deponeres, lagres det på godkjente mottak uten noen videre plan for bruk. Avfall deponeres når det av forskjellige grunner ikke kan plasseres i andre deler av avfallshierarkiet. Det er strenge krav til utformingen av deponier for å unngå forurensing.
Hva er ombrukskartlegging?
En ombrukskartlegging vurderer og registrerer ombrukspotensialet i en bygning eller et utendørsanlegg. Ombrukskartleggingen tar for seg bygg, utomhusanlegg og/eller infrastruktur som det er, og vurderer potensialet for videre bruk av bygningsdelene. Ombrukskartleggingen undersøker mengder, typer, volum, sammenføyninger, miljøaspekter og restlevetid for å avgjøre ombrukbarheten til en komponent. I TEK17 er det krav om ombrukskartlegging.
Hva er en ombrukskoordinator?
En ombrukskoordinator er en rolle som noen ganger blir benyttet i et prosjekt for å samordne, organisere og gjennomføre de praktiske utfordringene med ombruk. En ombrukskoordinator bidrar ikke direkte i demonteringen eller remonteringen av ombrukskomponenter, men ser til at alt går som det skal.
Hva er ombruksbank?
En ombruksbank beskriver en samling av komponenter som er, eller kan blir tilgjengelig for ombruk. Ombrukskomponentene kan være ferdig demonterte produkter som kan hentes ut, eller de kan være produkter som fortsatt er i bruk, som skal bli demontert for uthenting på et senere tidspunkt. Se også donorbygg.
Hva er donorbygg?
Et donorbygg er et bygg som skal demonteres, eller allerede demonteres, og som inneholder ressurser som kan eller skal benyttes av andre prosjekter. Et engelsk synonym for donorbygg er ‘Buildings as material banks’.
Hva er skånsom demontering?
Skånsom demontering beskriver en prosess for å kunne ta ut bygningsdeler hele og uskadete, sånn at ombruk kan realiseres. ‘Urban mining' brukes ofte om ombruksprosessen på engelsk.
Hva er design for ombruk?
Design for ombruk er å planlegge byggeprosessen av et nybygg på en slik måte at demontering for ombruk er gjennomførbart. For å sikre demonteringsmuligheten i et byggeprosjekt er valg av materialer, holdbarhet, rekkefølge, innfesting og elementvalg vesentlige for å sikre fremtidig ombruk.
Hva er en ombruksrådgiver?
En ombruksrådgiver jobber med hele ombruksprosessen internt og eksternt i et prosjekt. En ombruksrådgivers rolle kan innebære alt fra kartlegging, vurdering, redokumentasjon av byggevarer, kjøp og salg, mellomlagring, og kursing av aktører i ombruksprosessen. En ombruksrådgiver assisterer prosjekter med høye ombruksambisjoner til å oppnå høyest mulig grad av ombruk. Rådgiverne kan i noen tilfeller ta på seg rollen som koordinator for hele ombruksprosessen, en såkalt ombrukskoordinator.
Hva er en ombruksmegler?
En ombruksmegler jobber med å koble tilbydere og mottakere av ombruksmaterialer, og bistår i verdivurderinger av ombruksvarer. En ombruksmegler jobber i markedsdelen av ombruksbransjen, og har inngående kunnskap om hva som beveger seg i materialstrømmene.